INFRAPANEL FŰTÉS | SÖTÉTSUGÁRZÓK | INFRASUGÁRZÓK

Az infrapaneles fűtés előnyei, hátrányai

infrapanel - infra fűtés előnyei

A földgáz sokkal olcsóbb energiaforrás, mint a hálózati villanyáram. Akkor hogyan lehetséges, hogy az elektromos infrafűtés mégis jóval takarékosabb a gázfűtésnél? Olvasd el a részleteket Az infrafűtés előnyei pont alatt.

Mi az infravörös sugárzás és mi az infrafűtés?

INFRAVÖRÖS SUGÁRZÁS | Az elektromágneses sugárzási spektrumnak a látható fénynél nagyobb, de a mikrohullámoknál kisebb hullámhosszúságú tartományát infravörös sugárzásnak vagy (vagy hősugárzásnak) nevezzük (780 nm és 1 mm közötti sáv).

infrasugárzók - infravörös sugárzás

Az infravörös sugárzás jellemzői

Az infrasugarakat az emberi szem nem érzékeli fényként, viszont a bőr receptorai mint melegérzetet regisztrálják.

INFRAFŰTÉS | Azt a fűtési módot, amely az infrasugarakat kibocsátó fűtőtestek révén valósul meg, infrafűtésnek (infrared heating) nevezzük. A gyakorlatban ez az elektromos energiának sugárző hőenergiává alakítása révén történik.

Mi az infrafűtés legfőbb sajátossága?

Az, hogy a hagyományos, konvekciós fűtéssel (kályhák, konvektorok, radiátorok) szemben az infra fűtőtestek a levegőt nem melegíti fel, csak a hősugárzást elnyelni képes fizikai testeket (így a sugárzónában tartózkodó embereket és az elért tárgyakat, illetve főleg felületüket). Ezután a tárgyak (falak, mennyezet, padló, bútorok) továbbadják a hőt a környezetnek, végül felmelegítve magát a levegőt is.

Infrafűtésnél a helyiségben tartózkodók hőérzete 3-5 Cesius fokkal magasabb, mint amekkora adott léghőmérsékletnél konvekciós fűtés mellett lenne.

Mi az infrapanel? Mi a működési elve?

Az infrapanel kifejezést több értelemben is használjuk:

  1. Általános értelemben: Az infravörös sugarakat kibocsátó, inkább lapos, mint testes, főleg falra és mennyezetre szerelhető melegítőkészülék.
  2. Leggyakrabban: Tábla alakú, kifezetten lapos, aktív felületén kerámiaszemcsékkel bevont, passzív oldalán reflexiós hőtükör-szigetelésű, legtöbbször grafitmassza alapú fűtőtest (úgy készül, hogy két műgyanta lap közé magas hőmérsékleten speciális grafitmasszát préselnek, ez a vezetőréteg termeli a hőt villanyáram hatására).
  3. Ritkábban: Nagyobb melegítőkészülék panel alakú fűtőeleme.

Az elektromos infrapanel működési elve a fentebb említett energiaátalakítás és sugárzással történő hőátadás.

A 2. pont alatt említett, 90-130 °C hőmérsékleten sugárzó infrapanelektől egyben-másban eltérő berendezés a sötétsugárzó ( 350-400 °C ) és az infrasugárzó (950-1000 °C). Léteznek továbbá fűtőfilmes infrapanelek, ezek kiválóak padló, fal vagy mennyezetfűtésre.

tükör infrapanel

Infra tükörpanel fürdőszobában

Az elektromos fűtőpanelek felületét gyakran képekkel díszítik, fürdőszobai használatra népszerű a tükör infrapanel.

Az infrapanel-fűtés előnyei – tapasztalatok

1. A közvetlenül érvényesülő hő

Az infravörös sugárzóktól a hőmennyiség nem másodlagosan, azaz nem a levegő közvetítésével, hanem közvetlenül jut el a felhasználóhoz. Ez energiamegtakarítással jár.

2. Zónafűtés, lokális fűtés

Az infrák nem fűtik ki az egész házat vagy a nagy lakást, nem melegítenek üres helyiségeket, nagy csőrendszert, vastag falakat. Célirányosan, az emberek tartózkodási zónájában melegítenek. Ez költségmetakarítást eredményez.

3. Az infrafűtés időfüggvénye optimalizálható

Mivel az infrakészülékek néhány perc alatt meleget produkálnak, csak akkor kell bekapcsolni őket, amikor helyben tartózkodunk. Nagy a megtakarítás.

4. A meleg nem száll fel a mennyezet alá,

mint a konvekciós fűtésnél, így jóval kisebb az energiaveszteség.

5. Nyitott, külső területeken is alkalmazható

A teraszra hiába telepítünk olajkályhát: melege felszáll, elfújja a szél. Az infratermékek hősugárzása kültéri teraszon is melenget.

infrapanel fűtés. webáruház

Az elektromos áram energiáját hatékonyan alakítja hővé az infrapaneles fűtés

Az infrafűtés hátránya: a villany drága, a gáz olcsó

Ahhoz, hogy 1 kilojoule hőenergiát előállítsunk, x köbméter gázra vagy y kilowatt villanyáramra van szükség. Tény: x köbméter gáz kb. feleannyiba kerül, mint y kilowattnyi villany. A földgáz sokkal olcsóbb energiaforrás, mint a hálózati elektromos áram.

Akkor miért is gazdaságos az infrapaneles fűtés?

Azért, mert a gázfűtés során nagy a hőveszteség és sok a fölöslegesen előállított, célszerűtlenül felhasznált energia. De hát fentebb fel is soroltuk… A lényeg az energiahasznosítás optimalizálása térben, időben.

Mi is tehát az infrafűtés hátránya? Talán az, hogy égési sérüléseket okozhat? Igen – de sokkal kevésbé veszélyes, mint egy vasaló!

Az infrapaneles fűtés előnyei sokkal nagyobbak hátrányainál

Ezen a  weboldalon megtudtuk, hogy mi az infravörös sugárzás?

Cáfolható vélemények:

  • az infra sötétsugárzók és mennyezeti infrasugárzók égési sérüléseket okozhatnak
  • az infrapanelek veszélyesek, mert használatuk során tűz keletkezhet
  • a fűtési költség csökkentése lehetetlen, mert olcsó a gáz, de drága a villany áram

Az előnyös és takarékos infrahasználat nyitja: hőeloszlás optimalizálás hatékony energiafelhasználás.

Kültéri infrapanel – Teraszfűtés

kültéri infra panel terasz fűtés

Infra sugárzó kültéri teraszon

Kültéri hősugárzókkal valósítható meg az infra teraszfűtés. Nem alacsonyak ugyan a kültéri infrapanel árak, de a vendéglői kerthelyiségek és teraszok téli komfortjának javítására igencsak jól hasznosíthatók. Az innovatív technológiai takarékos elektromos fűtés lakásban és azon kívül egyaránt.

Honlap optimalizálás

A jelen weboldal az infrabolt.hu webáruház támogatása céljából jött létre. Módszer: prémium linképítés.

Érdemes megismerni olyan fogalmakat, mint karbonszálas technológia, rétegrend, bordázat, mikatermikus hősugárzó, kerámiasugárzó, karbonszál, tükör infrapanel, teraszfűtés, télikert építés, fűtőfólia