Site icon Weblap.Org SEO

Weboldal tartalom optimalizálása

weboldal tartalom optimalizálásMilyen a jó weboldal tartalom?

A Google időről időre megerősíti, hogy a kulcsszavas rangsorolás első szempontja a honlaptartalom megfelelősége. Aki pedig egy kicsit is tájékozódott a keresőoptimalizálás (SEO) területén, az azt is tudja, hogy mérvadó keresőszempont a weboldal tartalom eredetisége, információ-gazdagsága és releváns volta. (Hogy a Google mit tart releváns tartalomnak, arról a linkre kattintva olvasható vélemény.) Fogasabb kérdés: miként lehet eleget tenni ezeknek az elvárásoknak, a formai megfeleltetéseken túl milyen értelmi-fogalmi követelmények alapján ítél TOP helyezést kulcsszavas listáin a mesterséges intelligencia szintjére emelkedett keresőalgoritmus.

Nemrégiben Danny Sullivan, a világ legnagyobb tartalomkeresőjének szóvivője a Google hivatalos blogoldalán az algoritmusfrissítések apropóján meglehetősen hosszan taglalta a minőség kérdését Fókuszban a tartalom (Focus on content) alcím alatt, helyenként talán erősen túlzó, de legalábbis igen magas szakmai elvárások elé állítva a weblapok tulajdonosait, tartalomfejlesztőit, szövegíróit – és azokat is, akik a honlap-optimalizálásban SEO-szakemberként adnak tanácsot. Efféle követelmények kerülnek szóba szakvéleményében (a kérdésekként szereplő kitételeket átfogalmaztam, többüket kiegészítettem):

A weboldal tartalmi és minőségi mutatói

Ezek ugyan nem annyira egy szolgáltatói vagy termékbemutató oldallal,  sokkal inkább egy szakdolgozattal, szakmai értekezéssel vagy egy tudományos folyóirat cikkeivel szembeni követelmények, de kétségtelen, hogy érdemes a magas minőséget és hitelességet megcélozni még egy webshop esetében is.

Formai elvárások a honlaptartalommal szemben

A Google-szóvivő itt meglehetősen kevés kritériumot érintett:

A SEO-szakember kiegészítése

Google-SEO-szakértő kollégáim tapasztalataira hagyatkozva ezeket kiegészíteném még néhány fontos formai és tartalmi aspektussal, amelyeket a weboldal optimalizálás során az adott körülmények és lehetőségek között szintén érdemes figyelembe venni:

Végezetül: a Gugli emberei szeretik túlhangsúlyozni a tartalom fontosságát, többször nyilatkozták már, hogy a bejövő linkek mellékesek, csak a tartalom a fontos. Mi meg tudjuk, amit tudunk, és látjuk, amit látunk, például igen gyenge tartalmú oldalakat akár évekig megragadni top helyezésekben az erős külső linknyomás okán. Ezzel együtt vitathatatlan, hogy az unique content megléte és kvalitása döntő jelentőségű.


Web-SEO

Weboldal optimalizálás – tartalomoptimalizálás

Weboldal-tartalom optimalizálása – honlaptartalom optimalizálás. Az  unique content fontossága az egyedi és egyéni webtartalom minőségi mutatói révén érvényesül. Ha a releváns szöveg a szemantikus háló gócpontjaiban helyezkedik el, könnyebben érhető el TOP organikus helyezés a keresőben. Weblap-SEO-szakértő véleménye. Kontextus, linkprofil, hálózat

 

Exit mobile version