Weboldal tartalom optimalizálása

weboldal tartalom optimalizálásMilyen a jó weboldal tartalom?

A Google időről időre megerősíti, hogy a kulcsszavas rangsorolás első szempontja a honlaptartalom megfelelősége. Aki pedig egy kicsit is tájékozódott a keresőoptimalizálás (SEO) területén, az azt is tudja, hogy mérvadó keresőszempont a weboldal tartalom eredetisége, információ-gazdagsága és releváns volta. (Hogy a Google mit tart releváns tartalomnak, arról a linkre kattintva olvasható vélemény.) Fogasabb kérdés: miként lehet eleget tenni ezeknek az elvárásoknak, a formai megfeleltetéseken túl milyen értelmi-fogalmi követelmények alapján ítél TOP helyezést kulcsszavas listáin a mesterséges intelligencia szintjére emelkedett keresőalgoritmus.

Nemrégiben Danny Sullivan, a világ legnagyobb tartalomkeresőjének szóvivője a Google hivatalos blogoldalán az algoritmusfrissítések apropóján meglehetősen hosszan taglalta a minőség kérdését Fókuszban a tartalom (Focus on content) alcím alatt, helyenként talán erősen túlzó, de legalábbis igen magas szakmai elvárások elé állítva a weblapok tulajdonosait, tartalomfejlesztőit, szövegíróit – és azokat is, akik a honlap-optimalizálásban SEO-szakemberként adnak tanácsot. Efféle követelmények kerülnek szóba szakvéleményében (a kérdésekként szereplő kitételeket átfogalmaztam, többüket kiegészítettem):

A weboldal tartalmi és minőségi mutatói

 • A tartalom hordozzon eredeti információkat, szerepeljenek benne saját kutatások, összegzések eredményei.
 • A webtartalom tételesen, de egyben átfogó módon, minden szempontra részletesen kitérve, ugyanakkor összegző jelleggel dolgozza fel a témát.
 • Tartalommásolás nem jöhet szóba, de ha a szövegtartalom egyes elemei vagy a grafikai elemek külső forrásokból származnak, az esetben egyfelől ajánlatos a forrás helyét feltüntetni, másfelől érdemi egyedi értéket, jelentős számú eredeti gondolatot, vélemény, következtetést szükségszerű hozzáadni.
 • A honlaptartalom legyen olyan jellegű, hogy más oldalak hivatkozzanak rá, legyen olyan minőségű, hogy megjelenhetne akár egy nyomtatott magazinban, netán könyvben, enciklopédiában.
 • Szövegünk legyen mentes a könnyen ellenőrizhető ténybeli tévedésektől, ne legyenek benne téves adatok, hibák, pontatlanságok.
 • Cikkünk legyen mentes a helyesírási és stilisztikai hibáktól, egyszerre legyen gördülékeny, olvasmányos és szakszerű.
 • A publikáció bizonyítsa, hogy információ megbízhatóak, a közlés hiteles. Ezt világos forrásmegjelöléssel, a szerző szakértelmére utaló háttérinformációkkal, az oldal presztízsét igazoló jelekkel lehet igazolni (például link a szerző személyes vagy szakmai, netán hivatali vagy céges oldalára, illetve a Rólunk aloldalra).

Ezek ugyan nem annyira egy szolgáltatói vagy termékbemutató oldallal,  sokkal inkább egy szakdolgozattal, szakmai értekezéssel vagy egy tudományos folyóirat cikkeivel szembeni követelmények, de kétségtelen, hogy érdemes a magas minőséget és hitelességet megcélozni még egy webshop esetében is.

Formai elvárások a honlaptartalommal szemben

A Google-szóvivő itt meglehetősen kevés kritériumot érintett:

 • A közlemény címe és a title tag írja le és az értelmezést segítve foglalja össze a tartalmat.
  A cikk címe kerülje el a túlzásokat és bombasztikus megfogalmazásokat.
 • A description tag (a leírás) feleljen meg a tartalomnak, foglalja össze lényegét, legyen alkalmas arra, hogy hírcsatornákba, könyvjelzőkbe, megosztások leírásába és a Google-eredményoldalak (SERP) snippet-szövegébe kerülve informáljon a cikk lényegéről.
 • A tartalom mobil eszközökön is jól jelenjen meg (mobil-optimalizálás).

A SEO-szakember kiegészítése

seo szakértő véleményeGoogle-SEO-szakértő kollégáim tapasztalataira hagyatkozva ezeket kiegészíteném még néhány fontos formai és tartalmi aspektussal, amelyeket a weboldal optimalizálás során az adott körülmények és lehetőségek között szintén érdemes figyelembe venni:

 • Biztosítani kell a webhely könnyű feltérképezhetőségét, gyors betöltődését.
 • Kifelé mutató hivatkozások és backlinkek révén biztosítani kell a honlap webes beágyazottságát.
 • A website legyen keresőbarát, átlátható, hierarchiás szintek szerint tagolt és könnyű navigálást tegyen lehetővé.
 • Weboldalunk tartalmának egészén megfelelő kulcsszavas reprezentációt kell biztosítani, azaz – elkerülve a halmozást és ügyelve a változatosságra – érdemes a kulcsszavakat elhelyezni a meta-tagekben, címekben, tipográfiai kiemelésekben, képek, táblázatok és linkek attribútumaiban.
 • A weboldal-tartalom kialakításában érdemes tekintettel lenni a fogalmi kapcsolódásokra és ajánlatos szerepeltetni a témát és kulcsszavait érintő szemantikus háló közelebbi és távolabbi fogalmait.

Végezetül: a Gugli emberei szeretik túlhangsúlyozni a tartalom fontosságát, többször nyilatkozták már, hogy a bejövő linkek mellékesek, csak a tartalom a fontos. Mi meg tudjuk, amit tudunk, és látjuk, amit látunk, például igen gyenge tartalmú oldalakat akár évekig megragadni top helyezésekben az erős külső linknyomás okán. Ezzel együtt vitathatatlan, hogy az unique content megléte és kvalitása döntő jelentőségű.


weboldal optimalizálás

Web-SEO

Weboldal optimalizálás – tartalomoptimalizálás

Weboldal-tartalom optimalizálása – honlaptartalom optimalizálás. Az  unique content fontossága az egyedi és egyéni webtartalom minőségi mutatói révén érvényesül. Ha a releváns szöveg a szemantikus háló gócpontjaiban helyezkedik el, könnyebben érhető el TOP organikus helyezés a keresőben. Weblap-SEO-szakértő véleménye. Kontextus, linkprofil, hálózat

 

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük