Site icon Weblap.Org SEO

Honlap keresőoptimalizálás – SEO

A weboldal keresőoptimalizálás kérdései

A honlap-Seo mesterfogásai – szemantikus keresőoptimalizálás, diszperziv linképítés

A Google által a webmestereknek kiadott SEO-útmutató ugyan elég jól eligazít a honlap-keresőoptimalizálás alapvető kérdéseit illetően, így az ajánlások betartásával bárkinek módja van arra, hogy keresőbarát weblapot készítsen, ám egyrészt nem kapunk eligazítást a speciális kérdésekben, így például abban, hogy a kulcsszavak használatával hogyan lehet elérni a TOP keresőtalálati helyezéseket az adott kulcsszavakra nézve, másrészt a világcég hivatalos embereinek a nyilatkozatai gyakran ellentmondásosak, illetve megkerülik a kényes kérdéseket. A linképítés jelentőségét például hajlamosak bagatellizálni, holott pontosan tudjuk, hogy az eljárás szakszerű alkalmazása nélkül még a legkiválóbb honlapok sem számíthatnak első oldali szereplésre, különösen akkor nem, ha az adott kulcsszóra jelentős konkurenciaverseny alakult ki. Így két területen a keresőoptimalizálást végző szakember kénytelen saját tapasztalataira és a szakmai blogokaban megírt véleményekre támaszkodni; ez a két terület pedig:

  1. a honlap releváns jellegét biztosító kulcsszóhasználat
  2. a külső oldalakat igénybe vevő, támogatói link-profil felépítése

Hogyan használjuk a kulcsszavakat a honlapon?

A tartalmi alapú honlap-optimalizálás célja nyilvánvalóan annak a kulcsszavas relevanciának a megteremtése, amely alapján a kereső-algoritmus az adott témát és az adott téma kulcsszavait illetően a weboldalt releváns tartalmúnak ítéli. Ennek elérése alapszinten könnyű feladat, de mavmár a 20-25 keresőszempont aprólékos betartása legtöbbször nem elegendő a sikerhez, nem elég tehát sorra venni, hogy a kiválasztott kulcsszó hányszor, hogyan és milyen alakban a szerepeljen a weblap címében <title>, leírásában <descripcion>, H1-H6 headline soraiban, képek <alt> szövegében és a különböző szövegkiemelésekben (strong, italic, <ul><li> és <ol><li> felsorolások), linkek anchor szövegében és navigációs elemekben stb., hanem ennél a rutineljárásnál komplexebb a módszereket is alkalmazni kell.

Ennek egyik lehetősége a Google által alkalmazott szemantikus keresésre válaszul kidolgozott szemantikus keresőoptimalizálásnak a honlaptartalom kialakításában történő alkalmazása. A módszer lényege – erősen leegyszerűsítve – az, hogy a webszövegben nem csupán azokat az optimalizációs kulcsszavakat használjuk, amelyekell top helyezést szeretnénk elérni, hanem azokat a kifejezéseket is, amelyek az adott témával közvetlen vagy közvetett szemantikus kapcsolatban állnak. (Hogy példát is mondjak: ha a téma épp a honlap-SEO,  meg lehet említeni a pillangószív kulcsszót, ugyanis 2006-ban az első magyar keresőoptimalizálási versenyen ezzel a szóval kellett a Google első helyére kerülnie a versenyzőknek.)

A linképítés mesterfogásai

Link-elhelyezés PR-cikkekben?

Ahogy 7-8 éve minden Seo-szakértő és keresőmarketing ügynökség a link-katalógusokban való regisztrálást tartotta a linképítés a leghatékonyabb és szinte kizárólagos módszerének, úgy manapság mindenki a PR-cikkek elhelyezésében látja a siker zálogát. A külső honlapokon elhelyezett és okosan megírt piár-cikk a szövegébe ágyazott hivatkozás révén valóban elősegítheti a hivatkozott weboldal pozíciószerződését, de ez a módszer is sok buktat rejt magában.

Nyilvánvaló, hogy ha közlő hely tematikája szögesen eltér a támogatandó weboldalétól, akkor egy cikk szövege önmagában ezt az ellentmondást csak részben tudja áthidalni. A publikáció közvetlen szövegkörnyezete ugyan megfelelhet a választott kulcsszó által meghatározott témának, a közlés mégis esetleges, így hatása is kétséges. Rengeteg oldal szakosodott arra, hogy a legkülönbözőbb témájú PR-anyagoknak helyet adjon, de talán érthető, hogy ha az egyik cikk a pánikbetegségről, a másik a laptop alkatrészekről szól, a harmadik szamizdat kiadványokkal, a negyedik szerverbérléssel foglalkozik, akkor a vízgazdálkodásról szóló ötödik cikk az ilyen vegyes salátában hiába képviseli az adott tematikát, a webhely egésze nem támogatja, és így cikk és a benne levő link idegen környezetben jelenik meg, ami miatt hatása gyengébb.

Rossz megoldás az is, ha a támogatott weblapra kizárólag piar-cikkekből hivatkozunk: ez nyomban felveti a manipuláció gyanúját, és ennek könnyen lehet hátrasorolódás a következménye.

Így hát, bár magam és élek a public relations anyagok közlésében rejlő lehetőséggel, de csak módjával alkalmazom ezt a módszert, és nem egy-egy cikk hatóerejében hanem hanem honlap rendszerek, blogok egészének az adott témára való rá állításával igyekszem releváns szöveg környezetet biztosítani a hiperhivatkozások számára a honlapok keresőoptimalizálása során.

Szemantikus linképítés

Az eljárás lényege, hogy azon kulcsszavakat, amelyekkel javítani kívánjuk egy adott honlap organikus Google-helyezéseit, munkánk során egy-egy fogalmi háló gócpontjainak tekintjük, és a támogatandó weblapra mutató backlinkeket olyan oldalakon helyezzük el, melyek ennek a szemantikus hálózatnak a közvetlenül vagy vagy távolabbról kapcsolódó környezeti gócpontjait képezik.

Részletesen erről:

Diszperzív hivatkozások a linkprofilban

A diszperzív linképítés alternatív, kiegészítő SEO-munka. Míg tipikus esetben a hivatkozások egyrészt közvetlenül a céloldalra mutatnak, másrészt megjelenített szövegrészre vannak kötve, harmadrészt anchor textjük tartalmazza a megcélzott kulcsszót, negyedrészt dofollow státuszúak – nos, addig a diszperzív linkek ettől egy vagy több ponton eltérnek.

Kulcsszavas és diszperzív linképítés c. posztomban részletesen ismertetek több módszert, pl. ezeket:

Prémium szintű honlap-Seo

Talán a fentiekből is látszik, hogy a mechanikusan alkalmazható a rutineljárásokon kívül a honlap keresőoptimalizálás és ezen belül a linkprofil építés kreatív módszerei nemcsak időigényesek, hanem szakmai felkészültséget is feltételeznek, ezért például a prémium linképítés ára magas havi díjban realizálódik, ugyanakkor ez kifizetődő befektetés, lévén a Google első oldalára kerülés esetében a website organikus forgalma megtöbbszöröződik és ez konkrét üzleti hasznot jelent a weboldal tulajdonosa számára. A honlap-seo ár érték aránya kiváló, sokkal jobb mint az AdWords hirdetéseké.


Linképítés árak – honlap keresőoptimalizálás Budapest

Exit mobile version