Site icon Weblap.Org SEO

Google keresőoptimalizálás

google optimalizációA Google-kereső szempontjai szerinti weboldal optimalizálás komplex céltevékenység, amelyben különböző munkafolyamatok összehangolt elvégzésére van szükség annak érdekében, hogy valamely honlap sikeresen szerepeljen a világ legnagyobb internetes tartalmi keresőjének találati ranglistájában előre meghatározott kifejezésekkel (kulcsszavakkal), mégpedig olyanokkal, amelyeket az adott weboldalon található információ/ismeret/közlés iránt (vagy a kínált szolgáltatás/áru/termék iránt) érdeklődők a leggyakrabban gépelnek be a keresőbe. Amelyik weblap a találati lista élén szerepel, arra aránytalanul több kattintás esik, mint az alatta szereplőkre, így a lapgazdák elemi érdeke, hogy TOP helyezést érjenek el weboldalukkal a Google keresőben – éppen ezért alakult az online marketing és a keresőmarketing területén az a speciális szakág, amely jellemzően a legnagyobb keresőprogram organikus találatainak a befolyásolása és felhasználása révén igyekszik egy-egy webhely számára üzleti előnyt, népszerűséget, nagyobb forgalmat biztosítani.

A Google élre kerülése a keresők közt

Magyarországon (pontosabban a magyar nyelvű webes keresések terén) a piacvezető keresőcég részesedése az összes interneten indított keresésből 95 % körüli, így érhető, hogy a keresőoptimalizálás (angolul Search Engine Optimization, azaz SEO) lényegében a Google-keresésekre fókuszál.

A Google-szempontú keresőoptimalizálás főbb eszközei:

Segítsük a Google-kereséseket!

A Nagy Kereső: Google. Optimalizálás, linképítés

A Google igazán remekül keres és roppant alaposság nyomoz, szinte mindent felkutat, ami a weben elérhető, leleményes és intelligens, mint Sherlock Holmes: észreveszi, ami fontos, és hanyagolja, aminek kisebb a jelentősége. Sokat segíthetünk a legnagyobb internetes keresőnek abban, hogy megtalálja és magasra értékelje weblapunkat. Így segíthetjük a keresésben-találásban:

Nyomok hagyásában segítsünk azzal először is, hogy keresőbarát honlapot hozunk létre és számos szempont érvényesítésével, látható és láthatatlan ismertetőjegyek (nyomok!) kialakításával érjük el, hogy honlapunknak a tartalma a fontosabb kulcsszavakra nézve releváns legyen. Ha ez a kettő megvan, vagyis a tartalom és a forma egyaránt eleget tesz azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján a keresőalgoritmusok magasra értékelhetik és a találati listákon jól szerepeltethetik a weboldalunkat, akkor lépjünk túl saját oldalunk keretein és külső webhelyek igénybevételével tegyük ki a terelőtáblákat: építsünk honlapunk számára biztonságos támogatói linkhátteret. Lényegében ennyi a Google-keresőoptimalizálás titka, azaz ha nagyon röviden akarjuk leírni, mi a legfontosabb, elég ennyit megjegyezni: keresőbarát forma + releváns tartalom + erős és hiteles linkprofil. Ezt így kijelenteni könnyű, megvalósítani jóval nehezebb, mert az egyes címszavak igen komplex, sokrétű munkát takarnak. De ha jól dolgoztunk, azaz a keresőprogramok kívánalmainak megfelelően eleget teszünk, akkor az optimalizáció alá vett honlap kulcsszavas keresőpozíciói folyamatosan javulni fognak.

A Google keresőoptimalizálás lényege

A http://weblap.org/google-optimalizalas/ cím alatt a nyájas olvasó szinte minden fontosabb alapkérdésre választ kaphat azt illetően, hogyan kell keresőbarát weboldalt készíteni, miként kell elérni, hogy a tartalma a Google szemében valóban releváns legyen az előre kiválasztott kulcsszavakkal, illetve hogyan kell a linképítés kényes és nagy szaktudást, türelmet, gyakorlatot igénylő munkáját elvégezni úgy, hogy ennek eredményeként a Nagy Nyomkereső kellően értékelje és rangsorolja weblapunkat a számunkra fontos keresőkérdésekkel. És meg ne büntesse manipuláció, túloptimalizálás, természetellenes linkszaporulat miatt.

Először is tisztázzuk a weblapoptimalizálás és a linképítő folyamat legfontosabb fogalmait!

Mit is jelent a keresőoptimalizálás? És miért Google?

A világcég ma nemcsak piacvezető helyet tölt be a keresőprogramok között, hanem szinte egyeduralkodóvá lett. A magyar nyelvterületen mindenképpen, lévén a magyar webtartalmakra 95-96 %-ban a Google programból indítanak keresést. Így az optimalizálás teljes komplex folyamata mára gyakorlatilag ennek a keresőrendszernek a szempontrendszerére épül és algoritmusainak, keresőrobotjainak kegyét keresi. Így gyakorlatilag a fő fogalmak mindegyike elé odatehetjük  a hatbetűs márkanevet mint jelzőt. Nem egyszerűen optimalizálunk, hanem googleoptimalizálunk, nem keresőmarketing, hanem google-keresőmarketing tevékenységet végzünk, stb. Minden azért teszünk, hogy az internet Sherlock Holmes-ja rábukkanjon oldalaink tartalmára és pipáját kivéve szájából elégedetten csettintsen. – No de lássuk a definíciót:

Röviden és velősen, a cél szerint meghatározva a fogalmat: A Google keresőoptimalizálás célja az, hogy egy adott honlap bizonyos keresőkifejezésekkel minél jobb helyezést érjen el az internetes találatok listáján a Google keresőben.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen keresőkérdésekről és milyen találati helyezésekről van szó. Pontosítshatjuk és részletezhetjük így a meghatározást:

A keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization, SEO) célja az, hogy egy adott weblap minél jobb helyezést érjen el az organikus találatok közt a honlap tulajdonosa/üzemeltetője vagy szponzora, hirdetője által fontosnak tartott keresőkifejezésekre. Organikus (vagy normál) találatoknak azokat nevezzük, amelyek nem fizetett hirdetésként jelennek meg a listákon, hanem csupán a keresőmotorok belső logikája alapján kerültek a találati oldal (SERP) adott helyére. (A googtalálatok fizetett hirdetési linkjei tehát nem tartoznak ide.)

A SEO on-site és off-site munkafázisa

A keresőoptimalizálás két fő iránya a belső és a külső SEO-munka: az előbbi keretében magát az oldalt tesszük minél alkalmasabbá arra, hogy adott keresésekre jó helyezést érhessen el (belső struktúra, fejléctartalom, formális és érdemi kulcsszavas megfeleltetések, valid kódok stb), az utóbbi során pedig külső erőforrásokat (más webhelyeket) igénybe véve érünk el (építünk ki) az oldal számára minél hatékonyabb támogatottságot.

A Google helyezés javítása

avagy hogyan kerüljön honlapunk a Google első oldalára?

Az elmélet és gyakorlat ezen a téren is különbözik. A keresőcég hivatalos ajánlásai, vezető embereinek nyilatkozatai sok olyan megállapítást, kijelentést és tiltást tartalmaznak, amelyeket érdemes komolyan venni, a mindennapi tapasztalat azonban sok elméleti tételt felülír.

Kulcsszavas Google keresőoptimalizálás – honlap optimalizálás – kreatív linképítés

Tapasztalatom szerint mára igen sokan bizonyosodtak meg arról, hogy üzleti szempontból egyre nagyobb a jelentősége a Google-keresőben elért kedvező pozíciónak. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy cég vagy vállalkozó honlapja az egyes kulcsfontosságú keresőkifejezésekre adódó Google találati lista hanyadik helyén szerepel.

Könnyű belátni, hogy üzleti, marketing szempontjából csakis az élre kerülő oldalak számítanak értékeseknek, csakis ezek hozhatnak megbízást, klienst, vevőt, partnert, új kapcsolatokat. Ha a weblap nincs az első 30-ban, az esélye minimális. Ha az első 10-ben szerepel – nyert ügye lehet! Hogy ezt miként lehet elérni, leginkább csak a témával komolyabban foglalkozó, nagy gyakorlattal és sok internetes lehetőséggel rendelkező szakemberek tudják. Ám a SEO nem ördöngösség, meg lehet tanulni. Kiindulásként tehát alább megadom az eredményes keresőoptimalizálás szerintem legfontosabb szempontjait – tíz év tapasztalat alapján (2006-ban volt szerencsém fejest ugrani a SEO-ba és a szaktudás teljes hiánya ellenére 5. helyezett lett az első magyar keresőoptimalizáló versenyen). Az egyes oldalakon és bejegyzésekben a legtöbb gyakorlati kérdésre vonatkozóan adok útmutatást, de ha már elméletet emlegettem, a konkrétumok előtt vizsgáljuk meg a kérdés általános vonatkozásait.

Vitathatatlan tény: az információs forradalom győzelmének fő színterévé napjainkra kétségtelenül az internet – mint interpretációs felület és mint kommunikációs technika – lépett elő. A világhálón folyó online marketing tevékenységnek az utóbbi években az egyik legfontosabb részterülete a keresőmarketing lett, illetve ezen belül is a sokak számára rejtélyes keresőoptimalizálás – az a speciális szakág, amely a honlapoknak a keresőprogramokban történő kedvező szerepeltetését jelöli meg célként, jelesül a Guglit értve a böngészéseink és rákereséseink legfontosabb eszközének.

Google keresőoptimalizálás

Legyünk elsők az első, legnagyobb, piacvezető és lassan már mesterséges intelligenciaként működő nagy rendszer kulcsszavas találati rangsorában. De miért is, hogyan is?

Az egyre nagyobb elterjedtség ellenére mégis – még azok körében is, akik gyakran kapcsolatba kerülnek a fentebb nemcsak említett, hanem magyarázott fogalmakkal, netán maguk is igyekeznek ezen a területen eredményt elérni – sok tévhit, félreértés és mítosz él a voltaképpeni optimalizációs tevékenységet illetően.

Akik alkalmanként bele-beleolvastak néhány szakcikkbe vagy népszerűsítő leírásba, netán figyelemmel kísérik az IT-híreket vagy figyelemmel kísérik a garázsból indult világcég főembereinek, fejlesztőinek a nyilatkozatait, azoknak van valamilyen elképzelésük arról, miként lehet egy honlapot sikeressé tenni, hogyan válhat üzleti tényezővé és virtuális értéke miként konvertálható tényleges bevétellé, milyen módon építhető így a népszerűség, a brend, a termékprofil – ám ezek a felcsípdesett ismeretek gyakran inkább csak tippek, sejtések, hol téves, hol ráhibázó megérzések – ritkán alapulnak szakismereten, megfelelően gazdag és következtetéseket megengedő, több év alatt megszerezhető tapasztalaton.

Annyit mindenki tudni vél, hogy:

a keresőmarketing az egyik legolcsóbb és legegyszerűbben elkezdhető látogatottságnövelő módszer.

Ám azt, hogy ez a tevékenység milyen módon tehető valóban költséghatékonnyá, azt már kevesen tudják (emiatt történik meg, hogy akadnak, akik a sikertelen kísérletek után kidobott pénznek gondolják a honlapoptimalizálásra és linkgyűjtésre költött összegeket).

Számomra alig felfogható okokból azonban a legtöbb weboldal-tulajdonos, bár jól méri fel a helyzetet, ennek ellenére

Ugyanis az algoritmusok (főleg a Penguin Algorithm) már 2012 óta durva hátrasorolással szankcionálják az illegálisnak ítélt módszerekkel történő előrejutást, amely manipulációnak, a “természetes” találati helyezések meghekkelésének minősül.

Félő, hogy a fenti kategóriába sorolható weblapgazdák és alkalmi műkedvelő optimalizátorok vannak többen, és csak igen kevés wewsite-tulajdonos tesz szert az elengedhetetlen szakismeretekre, hogy aztán energiát-időt-munkát-pénzt nem kímélve megfelelő körültekintéssel készítse vagy készíttesse el és működtesse minden kívánalomnak eleget tevő portálját, szakmai lapját, webshopját.

Érthető módon a szaktudás megszerzésére és alkalmazására keveseknek van módja, ideje – vagy igénye. Megoldásként kínálkozik, ha erre a munkára hozzáértő szakembert kér fel.

Akik pedig sem ezt, sem azt nem teszik, hanem kihasználatlanul hagyják az online marketingben rejlő üzleti lehetőségeket, azok valószínűleg nincsenek tisztában azzal, milyen jelentős számú látogatót (s ezzel megrendelőt, ügyfelet, vevőt, előfizetőt, partnert – végső soron jövedelmet, pénzt, bevételt…) veszítenek el a minőségi optimalizációs marketing-munka elmulasztásával.

Bár az utóbbi időben ezen a téren van némi fejlődés, a Kánaán még messze. Leginkább az történik, hogy a honlapokon a felhasználói élményre koncentrálnak és teljesen fölöslegesnek tartják a keresőrobotok számára tájékozódást jelentő információcellák kialakítását és kulcsszavas tartalommal való feltöltését. A gömbölyített kavicsra áhítozó olvasónak elegendő lehet, ha látja a MEGRENDELÉS gombot, de ha a tartalmi elemzést végző keresőalgoritmus nem talál erről a termékről releváns infókat, akkor semmiesetre sem sorolja a TOP helyezések közé.

Google első helyre kerülés

– egyéni módszerrel. Komplex SEO: organikus honlapoptimalizálás + diszperzív linképítés. Az Autoperm Weblap Google Optimalizálás (AWGO) és az Arvisura-SEO fogalma. Egyedi módszerek,  a kreatív linképítés a keresőmarketing legális (white hut) metódusai. Google helyezés javítás, első hely, első oldalra kerülés. Honlap keresőoptimalizálás, SEO weblap, bdk seo szakértő, sikerdíjas, havidíjas keresőoptimalizálás, első helyezés, keresőmarketing specialista, internetes keresés, diszperzív optimalizálás, pr cikk elhelyezése, weboldalra szövegírás

A Google optimalizálás képlete: keresőbarát weboldal + releváns tartalom + kreatív linkprofil építés. Honlapoptimalizálás és keresőmarketing, látogatottság növelése Google első helyre kerülés útján az organikus találatok között.

Weblap optimalizálás, Google optimalizálás

Ez a honlap és a köréje épített webrendszer azzal a nem titkolt és roppant nemes céllal jött létre, hogy oldalai egyes szakmai kulcsszavakkal a Google találatok között kedvező pozíciót szerezzenek. A létrehozás dátuma: 2015. október 19. Kiemelten fontos keywords-kombinációk: googleoptimalizálás – honlap keresőoptimalizálás – google honlapoptimalizálás – honlap-seo – linképítés-seo – google helyezés javítása – első helyre kerülés, google előre kerülés a keresőben. Jelzem, hogy ugyanezeknek a kifejezéseknek a számos variációjával más weboldalaim már korábban TOP10, TOP5 helyezéseket szereztek. Ehhez a sikerhez megbízóimat is hozzá tudom segíteni. Ha érdekli, hogyan működik az a folyamat, amire az interneten sokan így keresnek rá: GOOGLE ELŐRE KERÜLÉS, akkor bátran forduljon hozzám akár a találatoptimalizálás vagy a tartalommarketing kérdésével is, keressen az oldal tetején elhelyezett menüsorból lehívható elérhetőségeimen (kapcsolat, üzenet küldés), a Facebookon vagy a G+ szolgáltatás profiloldalán.

Hogyan kell: előre kerülés a Google keresőben

Találatok: Google előre kerülés

Érdekes módon a találatok a keresőoptimizálás tárgykörében gyakran úgy érik a honlapokat, hogy valamely fogalom, pl.: előre kerülés vagy első hely elé begépelik a piacvezető világcég nevét, ezzel jelezve, hogy hol és miben szeretnék az elsőséget és az előrejutást elérni az organikus találatok között. Éppen ezért weboldalamat ilyen kulcsszó kombinációkkal is optimalizáció alá vontam, elvégre a magát a legjobb helyezésjavító seo-szaki hírében álló webmunkás nem engedheti meg magának, hogy ezekkel az organikus találatokkal is top keresőpozíciókat érjen el weblapjai számára.

Organikus keresőtalálatok maximalizálása, forgalomnövelés. Seo google optimalizálas, tartalomoptimalizálás, helyezésjavítás, keresomarketing, linkepites, helyezes javitas, elso hely, első oldal, keresőoptimalizálás, online seo marketing, elore kerules

Exit mobile version